Sådan genkender du falske sms'er

'Smishing' kalder man det, når it-kriminelle forsøger at lokke cpr-nummer, kodeord, bankinformationer og andre personlige oplysninger ud af dig over sms.

Sådan spotter du falske sms'er

Sådan genkender du falske sms'er

Bliver du i en sms bedt om at give fx dine bankoplysninger eller cpr-nummer via et link, er det sandsynligvis fup. Sms'er kan nemt laves, så de ser ud til at være sendt fra fx SKAT eller en bank, men banker og myndigheder vil aldrig bede dig om personlige oplysninger over en sms. Din teleudbyder kan ikke forhindre falske sms'er. Beskederne vil typisk dukke op i samme beskedtråd som legitime sms'er fra den samme virksomhed.

Hvis sproget i sms'en er fyldt med stavefejl eller er en dårlig oversættelse til dansk, er der god grund til at være kritisk – omvendt er en sms på perfekt dansk ikke nogen garanti for, at du kan stole på sms'en. Får du at vide, at du har vundet penge eller dyr elektronik i forbindelse med en konkurrence, du ikke kender til, er det sandsynligvis også en falsk sms. 

Klik aldrig på links i falske sms'er

Har du åbnet en mistænkelig sms, så klik aldrig på et link i sms'en. Slet sms'en, så du ikke kommer til at klikke på linket ved et uheld. Indtast i stedet virksomhedens domæne direkte i din webbrowser.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en grundig guide til, hvordan du skal håndtere fup-sms'er